کاهش امکان جعل با طراحی اسکناس های پلیمری
برای اولین بار از اسکناس های پلیمری مدرن همزمان با جشن دویست سالگی استرالیا رونمایی شد. پول استرالیا یکی از پیشرفته ترین نمونه ها در جهان است. نه تنها اسکناس ها به صورت کاملاً ضدآب چاپ می شوند، بلکه کپی برداری از طراحی های پیچیده شان هم شدیداً دشوار است. بلغارستان و تایلند و دیگر کشور ها از آن برای چاپ اسکناس هایشان استفاده می کنند.
در ادامه این مطلب از سری مقالات ما با پلاستجو همراه باشید تا پرده از راز اسکناس های پلیمری که تا حد زیادی از جعل جلوگیری می کنند پرده برداریم.
در سال 1966 زمانی که اسکناس های ده دلاری با طراحی جدید در استرالیا عرضه شدند، به نظر می رسید از امنیتی بالایی در مقابل جعل برخوردار باشند. با این وجود، در ماه دسامبر همان سال با کشف مجموعه ای از اسکناس های جعلی در سطح کشور، این تصور به سرعت پایان یافت. اسکناس های استرالیایی از مواد اولیه پلیمری ساخته میشوند که در دست احساسی شبیه به پارافین دارد، آن هم در حالی که دلار آمریکا و دیگر پولهای رایج بیشتر احساس کاغذ منتقل میکنند. استرالیا نخستین کشوری بود که از سال ۱۹۸۸ به استفاده از اسکناس پلیمری روی آورد و از آن موقع، چین و ویتنام هم مسیری مشابه در پیش گرفتهاند.
اسکناس های 10 دلاری جعلی که در خورده فروشی ها مورد استفاده قرار گرفته بودند فقط با دقت زیاد و مشاهده ی تراز نبودن خطوط افقی دیوار ساختمان تایمز (تصویر پشت اسکناس) با لبه ی عمودی اسکناس، از اسکناس های اصلی متمایز میشدند.
اکنون جعل اسکناس به عنوان تهدیدی بزرگ برای دولت استرالیا به شمار می آمد که باید برای آن سریعاّ چاره ای اندیشیده می شد. در این راستا تحقیقات وسیعی در دهه 70 و 80 میلادی به واسطه ی افزایش دسترسی عموم مردم به تکنولوژی ریپروگرافی با کیفیت بالا، آغاز گردید. در ابتدا این تحقیقات در جهت افزایش ایمنی اسکناس ها بر استفاده از هولوگرام، متمرکز بود. در انتها این تحقیقات به توسعه ی بستری پلیمری به عنوان ویژگی اصلی امنیت اسکناس ها منجر شد.
اسکناس های پلیمری اسکناس های ساخته شده از پلی پروپیلن (BOPP) Biaxially Oriented Polypropylene هستند که از ویژگی های امنیتی بسیار بالایی برخوردارند. از جمله قابلیت استفاده از جوهرهای متامریک (metameric ink) در چاپ و تولید آنها که این خصوصیت در اسکناس های کاغذی یافت نمی شود.
عرضه ی اولین اسکناس پلیمری
سرانجام در سال 1985 بانک رزرو استرالیا (RBA) به همراه سازمان Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) و دانشگاه ملبورن تصمیم به اجرایی کردن این تکنولوژی جدید برای طراحی و چاپ اسکناس گرفتند و پس از 3 سال تلاش مستمر مهندسین استرالیایی، در سال 1988 و همزمان با جشن دویست سالگی استرالیا از اولین اسکناس پلیمری به عنوان پول رایج آن کشور رونمایی گردید و هشت سال بعد، در سال 1996 کلیه ی اسکناس های کاغذی کشور استرالیا، جای خود را به اسکناس های پلیمری دادند.
پس از به موفقیت رسیدن این دستاورد نوین، کشورهای دیگری نیز از جمله برونئی، کانادا، نیوزیلند، گینه نو، رومانی و ویتنام به طور کامل به اسکناس های پلیمری روی آوردند.
خواص کلیدی اسکناس های پلیمری
- امنیت بسیار بالا در مقابل جعل.
- عدم جذب آب و دیگر مایعات.
- مقاومت بالا در برابر شکستگی و پارگی در مقایسه با نمونه ی کاغذی.
- کارایی خوب در شرایط آب و هوایی متفاوت.
- طول عمر بیشتر نسبت به نوع کاغذی. (حدود 5/2 برابر بیشتر از اسکناس کاغذی)
- کاهش هزینه های تولید، چاپ و جایگزینی.
اسکناس های پلیمری هم طول عمر بیشتری دارد و هم امنیت بالاتری را برای دارنده آنها تضمین می کند. با ظهور این روش چاپ می توان گفت صنعت انتشار اسکناس وارد روند نوینی شده و بزودی شاهد تغییرات عمده ای در این زمینه خواهد بود.
پلاستجو با معرفی و فروش تخصصی انواع محصولات و تولیدکنندگان عرصه پلیمر و پلاستیک می کوشد تا نیاز صنعت را در زمینه شبکه توزیع و خرید تخصصی بر آورده نماید. همچنین پلاستجو امکان مقایسه کیفیت و قیمت محصولات مختلف و مذاکره بی واسطه با تولیدکنندگان را در اختیار مشتریان خود قرار می دهد تا آنها را در امر : خرید عمده پمپ اسپری غلیظ پاش ، خرید عمده بطری 250 میل ، خرید عمده گالن 20 لیتری ، خرید عمده گالن 10 لیتری ، خرید عمده مخزن فریم دار IBC ، خرید عمده سیفتی باکس ، خرید عمده سرنگ تزریق پزشکی ، خرید عمده ظروف یکبار مصرف ، خرید عمده ظروف مایکروویوی و خرید عمده ظروف IML یاری نماید .